Zakaj pride do izgorelosti?

 

Ko na avtomobilu zagori opozorilna lučka za gorivo, si  je potrebno vzeti čas in čimprej zaviti na bencinski servis, sicer se lahko zgodi, da ostanemo na cesti in bomo za nadaljevanje poti potrebovali še več časa. Prav tako se zavedamo, da je avto potrebno redno servisirati, da nam bo optimalno služil. Redno vzdržujemo hišo, stanovanje in nasploh vse tehnične stvari, saj vemo, da se jim na ta način podaljša življenjska doba. Na žalost pa velikokrat pozabimo na najdragocenejšo stvar – nase

Moderen, vedno hitrejši in naporen tempo življenja nas dan za dnem bolj troši. Zanemarjamo prve znake izgorelosti, ali pa jih spregledamo. Človek namreč nima opozorilnih lučk in drugih signalov, kot stroji, zato se resnosti situacije zavemo šele, ko je največkrat že prepozno. Prvi znaki izgorelosti so utrujenost, ki se sčasoma stopnjuje, sledi izčrpanost, nato t.i. ujetost in na koncu izgorelost.

Po naših izkušnjah in prepričanju je glavni razlog materialno naravnan potrošniško-kapitalistični sistem, ki človeka potegne v svoje kolesje, ga popolnoma izžame in izvrže. Gre namreč za neke vrste prevaro, da je materialno bolj pomembno od človeka samega. Zato ima izraz »ujetost« dobeseden pomen, saj je posameznik dobesedno ujet v zlato kletko kapitalizma in se pri tem celo dobro počuti, ker je to spoštovano, cenjeno, moralno.

Edina rešitev je vnos dodatne življenjske energije, da se posameznik pobere. Nato pa ozaveščanje oz. znanje, da znamo izstopiti in se osvoboditi primeža materialne naravnanosti. Glavni problem je sistem vrednot, ki je na žalost postavljen na glavo. Na prvem mestu sta denar in ugled, potem dolgo nič, zdravje pa šele takrat, ko ga že izgubimo. Dokler ne ozavestimo, da je zdravje največja vrednota, je velika verjetnost, da ga bomo prej ali slej izgubili. Če se želimo temu izogniti, nujno potrebujemo poiskati in sprejeti pomoč, da v prvi fazi nadoknadimo potrošeno energijo, nato pa se naučiti živeti in delati na nov- zdravju prijazen način.

Kako odpraviti izgorelost? --> https://www.lifecenter.si/kako-odpraviti-izgorelost