Zakaj me boli hrbtenica

Namen tega prispevka je za boljše razumevanje bolečin v hrbtenici in pokazati pot do popolne odprave le-teh. Ni namreč daleč od resnice trditev, da je naše zdravje toliko trdno, kolikor je trdna naša hrbtenica…

Prepričan sem, da ima večina odraslih ljudi izkušnje z različnimi bolečinami v hrbtenici. Ker je hrbtenica fizičen del našega telesa, vsak seveda najprej pomisli, da je bolečina posledica neke fizične akcije, udarca, padca, dviga težjega bremena ali dolgotrajno ponavljajočih nenaravnih gibov (delo, šport…) V resnici pa hrbtenica ni le fizičen organ, ampak v enaki meri tudi energijski organ, zato je stanje hrbtenice odvisno od energijskega ravnovesja petih notranjih organov; srca, pljuč, jeter, vranice in ledvic. Različni deli hrbtenice so povezani z različnimi organi. Vratni del predvsem z energijo srca, torakalni del s pljuči, jetri in vranico, ledveni in sakralni del pa predvsem z ledvicami. To pomeni, da bolečine v posameznih delih hrbtenice kažejo na pomanjkanje energije v organu, s katerim je ta del hrbtenice povezan. Potrebno pa je takoj povedati, da je neravnovesje notranjih organov vzrok tudi za vse ostale zdravstvene pa tudi ostale težave v našem življenju.  Samo po sebi se zastavlja vprašanje, kako okrepiti  oz. zbalansirati notranje organe. O tem bomo več spregovorili v nadaljevanju…

 

Bolečina v hrbtenici

Kdaj so naši organi v ravnovesju? V skladu s Kitajsko tradicionalno medicino (v nadaljevanju KTM) so notranji organi v ravnovesju takrat, ko ni prisotnih nikakršnih negativnih čustev ali negativnih vzorcev obnašanja. Za vsak posamezen organ so značilna določena čustva, tako pozitivna kot tudi negativna. Pri zdravljenju z energijo tako pride do vnosa pozitivnih dejavnikov in odpuščanja negativnih dejavnikov. Pozitivni dejavniki so npr. veselje, radost, pogum, prijaznost, mir, odpuščanje, tolerantnost, iskrenost itd., negativni pa skrbi, strahovi, jeza, ljubosumje, zamere, sebičnost, požrešnost ipd. Več kot je pozitivnih dejavnikov v posameznem organu, močnejši je organ, bolj uravnovešen je določen organ in tudi vsi ostali deli telesa, ki so povezani s tem organom. Če te ugotovitve apliciramo na hrbtenico, lahko z veliko gotovostjo trdimo, da je na primer bolečina v vratnem delu hrbtenice posledica neravnovesja v energiji srca. Potem pa poskušamo ugotoviti, kaj točno povzroča to neravnovesje in ga s terapijami tudi odpraviti.

Povezava hrbtenice z notranjimi organi

Postavljanje diagnoze

Postavljanje diagnoze poteka v treh korakih in sicer:

1. Razgovor s stranko;

2. Pregled hrbtenice na masažni mizi;

3. Interpretacija.

 

Z vsako stranko najprej opravimo intervju, ki običajno traja okrog pol ure, odvisno od tega, kakšne težave ima oseba in koliko je odprta za pomoč. Razgovor ni osredotočen le na probleme s hrbtenico, saj vemo, da na stanje hrbtenice vplivajo vsa področja življenja. Hrbtenica je v osnovi izredno trden organ, saj zdrava hrbtenica v vzravnanem položaju  prenese pritisk do 400kg. Glavno podporo dajejo, kot smo omenili že prej, predvsem zdravi, uravnovešeni notranji organi, ki pa sčasoma zaradi stresnih situacij na različnih življenjskih področjih zgubljajo vitalnost in vzporedno zgublja vitalnost tudi hrbtenica. Zato je razgovor usmerjen v smeri ugotavljanja vzrokov, na osnovi katerih se že približamo odgovoru, zakaj so nastali simptomi. Stranko povprašamo tudi o zdravstvenem stanju staršev, saj je genetika močan dejavnik, ki vpliva na življenje posameznika.

Posvet ob čaju

Diagnostika hrbtenice poteka na masažni mizi. Stranka leži na trebuhu, terapevt najprej ugotovi, kakšno je splošno stanje hrbtenice. Tu gre predvsem za nepravilno obliko hrbtenice, kot so kifoza, lordoza, skolioza, spondiloza itd., nato pa s posebno naučeno tehniko na osnovi položaja vretenc postavi diagnozo. Kot je razvidno že iz slike, je vsako vretence povezano z določenim organom oz. delom telesa. Z diagnozo se ugotovi predvsem, kateri organi so v neravnovesju, še vedno pa se ne da ugotoviti, kaj je dejanski vzrok za nepravilnost, to pomeni, katera negativna čustva in vzorci negativnega obnašanja so povzročili nepravilnost. Korenina problema se lahko ozavesti le na energijskih tretmajih in se sčasoma tudi odpravi.

Po opravljeni diagnostiki se s stranko ponovno pogovorimo in ji razložimo, kaj smo ugotovili in ji pokažemo pot do rešitve problema. Stranki razložimo princip zdravljenja z energijo, ki se v precejšnji meri razlikuje od zdravljenja po uradni medicini. Do prvega vidnega rezultata po navadi pride že po nekaj terapijah. To je posebna masažna tehnika po principih KTM, s katero energijski terapevt z delovanjem na energijske meridiane in akupresurne točke stimulira vzpostavitev boljšega pretoka energije. Na ta način popustijo blokade, ki so povzročale bolečino in pride do izboljšanja. Za trajno rešitev pa je seveda potrebno večje število energijskih tretmajev, na katerih stranka ozavesti blokado in jo po določenem času tudi odpravi. Koliko čas je potrebno, je odvisno predvsem od teže problema pa tudi o sprejemljivosti posameznika za tovrstno zdravljenje. Naš namen namreč je, da pridobljeni rezultat ostane in se nikoli več ne povrne.

terapija hrbtenice

Potrebno je tudi poudariti, da zdravljenje poteka celostno, zato v večina primerih pride do odprave tudi nekaterih drugih zdravstvenih težav. Izboljša se splošno zdravje in počutje, zelo pomemben je tudi izobraževalni vidik. Vizija našega podjetja namreč je, da bi bili vsi ljudje zdravi, srečni, mladostni, da bi živeli v lepih medsebojnih odnosih, da bi optimalno izkoristili svoj potencial na področju posla in kariere. Za vse to pa je potrebno ogromno znanja, ki ga na žalost v formalnih izobraževalnih inštitucijah nismo dobili.