Poporodna depresija se pojavi približno mesec ali dva po porodu

Poporodna depresija je stanje, ko namesto veselja in pričakovanega miru nastopi povsem drugačna izkušnja. Nezadovoljstvo, neprespane noči, utrujenost, strah zaradi nove odgovornosti in obveznosti v zvezi z dojenčkom, na katere mamica ni pripravljena. Depresivnost se kaže v hitrem spreminjanju razpoloženja, ki je lahko posledica spremenjene vloge in prilagajanja na starševstvo, spremembe rutine in drugih dejavnikov: sprememb v partnerskem odnosu, finančnih težav, pomanjkanja podpore in pomoči in podobno.

Tablete za poporodno depresijo

 

Vrste depresije in kako prepoznamo težave

Obstajajo različne vrste depresije. Manična ali bipolarna motnja je velika depresija, za katero so značilne dramatične spremembe razpoloženja; nemelanholična, pri kateri so vzroki psihološki ali melanholična, katere vzroki so biološki. Sezonska depresija nastopi vsako leto ob istem času; psihotična depresija velja za težko obliko bolezni, ki jo spremlja psihoza in halucinacije. Poporodna depresija nastane zaradi velikih hormonskih in psiholoških sprememb po porodu. Nekatere vrste in lažje oblike zdravimo s poglobljenom pogovorom in spremenjenim načinom življenja, pri težjih oblikah pa so potrebne tablete za depresijo in psihoterapija.

Slaba izkušnja pri porodu je lahko povod, da se pojavi poporodna depresija

Depresivnost zaradi težkega poroda, težav z dojenjem ali zdravstvenih težav dojenčka imenujemo poporodna depresija. Povod so neprijetni stresni dogodki in velika, nenadna hormonska sprememba. Znaki depresije se kažejo kot nezanimanje za dojenčka, otopelost, nezadovoljstvo, utrujenost in brezvoljnost, strah pred neuspehom v materinstvu, sovražnost do dojenčka, tiščanje v prsih, glavoboli, apatičnost, panični napadi, nihanja razpoloženja in podobno. Zdravljenje depresije po porodu ponavadi ne terja zdravil, le v treh odstotkih primerov beležijo hujšo obliko depresije in tudi predpišejo tablete za depresijo. V veliko pomoč so lahko tudi podporne skupine, kjer se srečajo mamice s podobnimi težavami. Pomaga, saj spoznajo, da niso same in lahko medsebojno delijo občutja in izkušnje. Naša Energijska klinika Life Center, ki se nahaja v Kristalni palači v Ljubljani, pri tem pogostem pojavu z našimi programi pomaga in lajša simptome.

Poporodna depresija se lahko pojavi tudi po splavu.

Čeprav se otrok ni rodil, je zaradi nosečnosti v telesu matere prišlo do hormonskih sprememb. Izguba otroka je stresni dogodek in kot tak je zlahka sprožilec poporodne depresije. Velika depresija se razvije tudi pri ženskah, ki potlačijo občutke potrtosti in obupa zaradi izgube nerojenega otroka. Pri depresiji je pomembno, da znake prepoznamo čim prej in takoj tudi ukrepamo! Pri lažjih oblikah velja poskusiti izboljšati razpoloženje z energijskimi tretmaji, s stimulacijo akupresurnih točk in meridianov ter ter programi za povečanje energijske kapacitete ali polnjenje moči. Obiščite nas na naši Energijski kliniki Life Center, kjer vas bomo napolnili z novo energijo in opremili z zadovoljstvom. Pridite, skupaj nam bo uspelo premagati vaše težave!

 

Poporodna depresija Life Center